Kuasa Dan Potensi Pemasaran Facebook

Standard

Kuasa Dan Potensi Pemasaran Facebook 

Facebook merupakan laman sosial yang paling popular dan TOP masa kini. Sebut saja FB, sudah menjadi kegilaan ramai pengguna internet. Siapa yang belum memiliki akaun Facebook dianggap sudah ketinggalan zaman.
Namun, di sebalik fenomena budaya FB ini, sebenarnya ianya telah menjadikan perniagaan internet semakin mudah tersebar luas. Medium FB merupakan tempat popular untuk kita mempromosikan apa jua produk yang ingin kita niagakan di internet.
Namun, Facebook hanya membenarkan kita memiliki 5000 friends sahaja (maksimum). Atas sebab ini, ramai juga yang membuka lebih 2 atau 3 akaun Facebook semata-mata nak meramaikan rakan untuk mempromosikan bisnes masing-masing.
Secara asasnya, bila sebut Facebook marketing ramai yang beranggapan seperti berikut:
Add rakan ramai-ramai setiap hari. Kebiasaannya 1 akaun FB membenarkan kita add 20 rakan sehari. Selama sebulan, 20rakan x 30 = 600 rakan. Kalau kita buka 5 akaun? Ada 3000 rakan baru!
Post di wall rakan-rakan setiap hari (promote link).
Komen di status atau gambar rakan-rakan dan sertakan link web promosi.
 Upload gambar duit gambar bisnes, dan mula tag gambar rakan-rakan tanpa minta izin.
Hantar mesej untuk promosikan web. Atau ada yang promote di chat box.
Create Event Calendar dan jemput rakan-rakan join.
Adakah anda juga melakukan teknik seperti diatas? Jangan tak mengaku la bro.. dulu-dulu pun saya fikir macam tu juga. Namun, ada soalan cepu emas saya nak Tanya sikit…
“Betul ke kalau buat hari-hari selama 30 hari, untuk 5 akaun Facebook ni, dapat 3000 rakan..?”
“Sanggup ke anda buat secara manual satu-satu untuk 5 akaun, setiap hari..?”

Perkembangan pesat medium sosial seperti Facebook, Twitter, dan Myspace telah mewujudkan ramai usahawan internet/internet marketer. Ini kerana mereka mengambil peluang untuk buat duit dengan teknik pemasaran medum sosial ini. Hari ini saya akan dedahkan cara sebenar bagaimana nak buat duit melalui Facebook. Kenapa saya memilih Facebook untuk buat duit? Mudah saja… Sekarang ini Facebook merupakan laman sosial yang bukan saja paling popular di Malaysia malah kebanyakan negara di dunia berbanding mana-mana medium sosial lain seperti Twitter dan Myspace.
Fakta: Pengguna facebook diseluruh dunia telah menjangkau 500 juta pengguna! Pada Mac 2010 facebook telah berjaya mengatasi google –(iaitu halaman terbesar didunia).
Fakta di Malaysia: Jumlah pengguna aktif Facebook dari Malaysia kini telah mencecah 12 juta. Ia adalah hampir 50% jumlah penduduk di Malaysia! Bilangan umur adalah 18-55 tahun yang melayari facebook dimana golongan ini mempunyai kuasa membeli yang tinggi!
Saya ibaratkan Facebook sebuah hypermarket yang boleh menjual apa-apa sahaja kepada pelanggannya secara percuma tanpa sebarang kos pengiklanan atau kos pemasaran! Apa sahaja sahaja yang anda lakukan di facebook boleh memberikan potensi pendapatan lumayan dan sering mendapat permintaan yang tinggi. Ada sesetengah produk sangat laris dan super vaganza hot..
Berdasarkan kaji seledik yang telah di jalankan, berikut adalah senarai produk super vaganza hot yang sentiasa mendapat permintaan tinggi di facebook…

baik lain kali ada senang cerita lah…ok

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s