WEBINAR

Standard

Apa itu Webinar?

Webinar adalah satu perjumpaan secara maya. Melalui teknologi canggih ini, anda tak perlu lagi keluar rumah untuk hadir ke Meeting atau Business Opportunity Preview (BOP), dengan hanya melalui webinar dari depan PC anda sahaja dan akses internet dari mana-mana saja mengikut keselesaan anda, anda akan dapat informasi seperti anda pergi meeting dan mendengar taklimat.

Bagaimana untuk menghadiri webinar Team MOMB?

PENDAFTARAN

  1. Pada kebiasaanya admin MOMB akan menghubungi anda melalui email yang bertajuk “Daftar untuk menghadiri Webinar” dan didalam email tersebut akan ada satu link untuk anda mendaftar. Klik link tersebut dan lakukan pendaftaran dulu
  2. Link pendaftaran di messagekan kepada anda melalui posting di wall grup atau di hantar ke message box oleh kenalan anda, klik link tersebut dan lakukan pendaftaran dulu
  3. Selepas pendaftaran, pengesahan pendaftaran akan diberi kepada anda melalui email yang anda gunakan untuk mendaftar sebentar tadi. Didalam email pengesahan itu juga akan diberi link untuk anda masuk ke webinar apabila tiba waktu webinar tersebut
  4. Pendaftaran dan kehadiran adalah percuma. Tiada sebarang kos dikenakan.

MASUK KE WEBINAR

Apabila tiba waktu webinar lebih kurang 15 minit sebelum webinar…..

  1. Masuk ke email dimana anda buat pendaftaran dan klik link itu dan anda akan dihantar ke pintu masuk webinar
  2. Cara kedua ialah pada saat akhir sebelum webinar bermula, penganjur MUNGKIN akan posting link masuk terus ke webinar. Jika link ini diberi, klik pada link tersebut dan anda perlu buat pendaftaran ringkas untuk masuk ke webinar itu
  3. Dalam semua kes diatas, admin MOMB perlu aktifkan webinar itu dahulu. Sekiranya admin MOMB belum buka pintu webinar, anda akan dapat mesej tiada webinar. Cuba lagi masuk pada masa yang lebih dekat dengan waktu webinar bermula. Seperti meeting offline, penganjur perlu hadir dahulu.

Tak faham lagi……lihat video ini   http://youtu.be/6eJerpJ-UxI

KEPERLUAN WEBINAR

  1. Webinar adalah meeting secara maya yang memerlukan talian internet yang berkelajuan tinggi kerana mesej disampaikan dalam bentuk video dan audio. Sekiranya talian internet dikawasan anda selalu bermasalah, berkemungkinan tinggi anda tidak dapat menikmati kualiti webinar yang baik dan akan ada gangguan semasa transmisi webinar. Broadband berkelajuan tinggi adalah digalakkan.
  2. Semasa menghadiri webinar, sila tutup dahulu semua website-website lain dan tutup software-software lain untuk memaksimakan memori pc anda supaya ia lebih cepat memproses data video dan audio webinar
  3. Selain dari itu ada sedikit pekara teknikal lain seperti pc anda perlu ada flash player dan “cookies” perlu dibersihkan dulu. Tidak ramai orang yang mengalamai masalah seperti ini. Sila rujuk kepada admin atau dapatkan bantuan ahli grup untuk masalah sebegini.
  4. Masalah dengan “cookies” boleh diselesaikan dengan langkah seperti berikut:
  5. https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s320x320/317324_284857644872841_100000458234598_986445_1221781676_n.jpg
  6. Atau gunakan perisian percuma ini untuk membersihkan “cookies & register”. Anda perlu download dan install dulu. Restart pc anda selepas pencucian dibuat. [sila berhati-hati ketika menggunakan perisian ini – ikut semua arahan, gunakan atas risiko anda sendiri]http://www.piriform.com/ccleaner/download
  7. Sekiranya masih tak boleh, kemungkinan besar flash player di PC anda tidak berfungsi atau ada masalah disebabkan perisian-perisian lain yang anda install. Anda boleh ambil langkah untuk install semula flash player tersebut. (Cara yang paling mudah untuk check masalah berkenaan flash player ini ialah dengan mencuba mengikuti webinar melalui browser Google Chrome, kerana Chrome ada flash player pre-installed).  Langkahnya ialah update browser anda atau download flash player dan install semula.  http://get.adobe.com/flashplayer/

By Ridzuan Noor in Bincang Sistem MOMB Jana 5 angka PASIF

26 Tip $UCCE$$ dalam MLM

Standard

Ada orang tanya saya, betulkan YOU buat duit dalam MLM..? Saya kata betul…

Dia tanya lagi.. Bagaimana you buat duit..? Adakah anda menjual produk dengan banyak sekali..!!
Saya kata ..TIDAK..
Kalau dengan menjual produk secara langsung, saya kata tak mungkin, kerana saya tidak mampu menjual dengan banyak.. Untuk mendapat pendapatan RM10,000.00 (sepuluh ribu). Saya kena menjual produk sebanyak RM40,000.00.. (keuntungan runcit 25%).
Bermakna kalau nak dapat income RM50k, kena menjual sebanyak RM200,000.00. Wow.. tak mampu untuk saya lakukan..
Saya tidak menjual produk, hanya beberapa kali saja saya menjual produk sepanjang bergiat dalam MLM selama lebih 15 tahun. Tak pernah sampai RM5000 pun jumlah yang saya menjual sehingga hari ini…
Jadi.. Bagaimana Rahsianya Buat Duit dalam MLM..?
Untuk mendapat pendapatan yang banyak anda mestilah mempunyai kumpulan yang besar.. (networking). Kumpulan yang besar ini TIDAK terjadi dalam masa 1 hari atau 1 bulan… Ianya mengambil masa beberapa bulan atau tahun.
Di pendekkan cerita, saya menurunkan beberapa tip untuk diamalkan.
1. Menggunakan Produk Anda Secara Berterusan .
2. Memperbaiki Sikap kerana sikap lebih penting dari Teknik. Sikap menyumbangkan 98% kejayaan dalam MLM. (Sikap yang POSITIF – ** huraian pada posting akan datang)
3. Menumpukan 100% komitment (total commitment) dalam segala program MLM anda pada satu tahun pertama dan kedua.
4. Menjual diri, kemudian produk dan seterusnya plan pemasaran. – menjual diri- membina reputasi yang baik terhadap rangkain anda.
5. Meluangkan 80%-90% dari masa anda dengan rangkaian (downline), pelanggan dan prospek anda.
6. Memperkenalkan produk, marketing plan sekurang-kurangnya kepada 1 orang setiap hari.
7. Biar semua orang di kampung/taman/karian anda tahu yang anda sedang buat MLM.
8. Menjadikan hubungan kemanusiaan lebih penting dari produk atau bisnes anda.
9. Duplikasi dan menjadikan setiap rangkaian anda berdikari.
10. Sentiasa memotivasi rangkaian anda dengan menghargai mereka melalui hadiah atau wang atau sijil atau reconition atau reward terhadap sesuatu kejayaan, walaupun kecil.
11. Selalu bergaul dengan upline yg berjaya dan bertanyakan tip2 dari mereka.
12. Sentiasa persistent kerana dari 20 orang, cuma 2 atau 3 orang sahaja yg berminat serta serius dgn bisnes anda.
13. Lead by example.. jangan berhenti menaja, dan belajar, kursus dan sebagainya.
14. Menjadikan ianya mudah.. buat sesuatu cara yang mudah ditiru (duplicate) oleh downline anda.
15. Sentiasa berkomunikasi dengan rangkaian anda, sms, email, Facebook, newsletter dan sebagainya.
16. Sentiasa menganjurkan majlis ilmu yg simple dan brief.
18. Mendengar permasalahan downline 80% dan bercakap hanya 20%.
19. Menyelesaikan segala komplen dengan segera.
20. Tumpukan kepada apa yang anda BOLEH buat terhadap pelanggan atau prospek anda, bukan hanya keuntungan peribadi semata-mata.
21. Adakan antara 20 ke 30 retail customer yang sentiasa membeli produk dengan anda.
22. Menyediakan penghantaran cepat setiap kali pesanan produk.
23. Percaya dan berkeyakian penuh terhadap produk anda kerana setiap orang yang anda beritahu akan membeli produk dari anda.
24. Jangan terima jawapan “NO” dari pelanggan anda sebagai jawapan terakhir. Approach setiap pelanggan sekurang-kurangny 12 kali dalam setahun dengan maklumat yang berbeza.
25. Bercakap dengan penuh bersemangat terhadap perniagaan dan produk anda.
26… Jangan Baca lagi.. DO IT NOW.. buat dan praktiskan apa yang telah anda baca dari 1 – 25 sekarang juga…
sumber;

promosi

Standard

Promosi..promosi..promosi

Itu adalah ayat keramat yang selalu kita dengar..bila da buat online biz mesti lah kena promosi..no promosi..no profit..makna nya tak masyuuk ler..kluar asap jer..

Anda Tak Tahu Nak Promosi? Jangan Bimbang, kita belajar sama2 cara nak promosi langkah demi langkah nak promosikan link website anda.klu blum ada website nak promosi apa bro!!! jangan susah” daftar mana2 bizprogram,ikut selera..nak jual produk apa,klu masih buntu bole daftar kat sini;ABCDEFG,..sini; HIJKLMN,… @kat sin jer ;OPQRSTUV,…lepas tu bole la mula promosi,ianya bukanlah teknik yang susah.. Ianya teknik yang simple je.. budak darjah 6 pun boleh buat, tentu anda pun boleh juga..
Mula-mula kita akan promosi melalui facebook dahulu.. Jadi, silakan log in ke akaun facebook dulu. Ok.. 🙂
. Wall Post.
Contoh promosi paling mudah yang anda boleh lakukan di Facebook ialah dengan memulakan wall post. Letakkan status mesej yang kreatif dan memikat mata untuk menarik perhatian rakan anda.(klu gua suka hati gua jer)
sebelum tu pastikan anda tukar link referral anda ke short url..pergi ke; https://bitly.com/ atau mana2 short url ( tanya pakcik google) Selamatkan website anda dari dimanipulasi,  menyembunyikan link anda dari diceroboh.
. Copy link  anda, kemudian pergi ke laman web http://www.tinyurl.com
. Masukkan ID anda tadi dan tekan butang MAKE Tiny URL.
. Link yang panjang akan bertukar menjadi pendek! Contoh http://tinyurl.com/5674ss
. Gunakan link tersebut untuk promosi!
. Sekarang link anda telah pun selamat disembunyikan… boleh la teruskan promosi 🙂
ok, sambung balik pasal pesbok tadi …..
Memberikan status berbentuk informasi yang bermanfaat.  Tinggalkan dalam keadaaan ingin tahu atau membuatkan rakan anda teruja untuk tahu.
Jangan lupa masukkan imej atau video untuk tingkatkan perhatian
.Event
Klik disini untuk menghasilkan event: https://www.facebook.com/events/create/

Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat event di Facebook: 1. Isikan maklumat seperti tarikh, masa, tajuk, penerangan dan upload gambar (jika ada). Tips penerangan- Isi dengan keterangan ringkas atau dengan penceritaan apa yang anda ingin sampaikan pada tetamu. Berikan panduan, tips, pendedahan eklsusif dan sebagainya untuk menarik minat mereka klik pada pautan anda. 2. Select guests, pilih rakan dan klik “create event”. Jangan lupa untuk copy dan pastekan ayat penerangan pada ruangan „Add a personal Message‟, dan seterusnya klik “Save And Close”…Akhir sekali klik „Create Event.‟…ok adioss..selesai

. Notes

Notes seakan menyerupai dengan penulisan artikel di blog. Anda hasilkan sedikit arikel ringkas daninfo  bermanfaat dan letakkan pada notes..
Tips:
. Hasilkan tulisan artikel yang berinformasi dan bermanfaat supaya rakan anda minat untuk membaca.
. Gantikan dengan link referral anda, dan berikan penekanan untuk klik link anda.
3. Tingkatkan awerness dengan maksimakan fungsi tags rakan. Gunakan fungsi „share‟, pilih: a. „On your own wall‟- Nota akan tersiar di wall anda. b. „In a group‟- Nota akan tersiar di group yang anda sertai. c. „In a private message‟- Berkongsi dengan rakan anda.

. Private Message (PM).
Jika dalam dunia internet marketing terkenal dengan pemasaran email, di facebook juga kita boleh aplikasikan teknik yang sama dengan menggunakan teknik pemasaran Private Message. PM juga diakui sangat berkesan kerana anda menghantar notifikasi secara peribadi kepada rakan anda. Kadar conversion adalah sangat tinggi melalui teknik pm.
Tips:
. Hantarkan pm secara sopan dan berhemah kepada rakan anda dengan aplikasikan teknik yang sama seperti yng diatas.
. Gantikan dengan link referral dan berikan penekanan untuk klik link anda.
. Masukkan imej dan video untuk meningkatkan perhatian.
. Gunakan juga fungsi share yang terdapat dalam pm ini.
. Boleh tambah beberapa rakan sekaligus. Maksima rakan yang disarankan ialah 20 orang sahaja (menghantar pm secara perseorangan adalah lebih digalakkan).
. Jangan SPAM- Elakkan menghantar pm secara melulu. Ia akan menyebabkan perasaan kurang selesa kepada rakan-rakan anda dan anda mungkin akan dilabel sebagai spammer.(gelaran terbaekk tu..)

. Photo.
Maksimakan ruangan photo untuk teknik promosi. Memang tak dinafikan, dengan menggunakan gambar, ianya mampu mendatangkan impak yang sangat besar kerana manusia gemar melihat gambar. Upload beberapa imej dan letakkan penerangan pada setiap gambar dan disertakan bersama link  anda.
Tips:
. Gunakan gambar yang memikat mata dan memukau (jelas, terang dan cantik).gambar yang pelik2 tu xyah la yea..
. maksimakan ruang gambar. Saiz yang besar juga adalah faktor penyumbang daya tarikan.
. Letakkan penerangan gambar dengan teknik soft promo serta link anda.
. Gunakan fungsi tag, kerana ianya sangat viral dan powerful.. tapi(ada tapi pulak)jangan ler tag sesuka hati kerana ia mungkin membuatkan rakan anda kurang selesa. Sebaiknya, anda boleh minta izin terlebih dahulu.(da kira sopan tu)  Gunakan fungsi „share‟, pilih: a. „On your own wall‟- akan tersiar di wall anda. b. „In a group‟- akan tersiar di group yang anda sertai. c. „In a private message‟- Berkongsi dengan rakan anda…baik lah kita sambung lain kali jer…mood xelok dah sampai,..gua nak lelap duluu…choouww!!.